Performance of Coffea canephora intercropped with green manures in an agroecological transition area

Authors

  • Mario Euclides Pechara da Costa Jaeggi
  • Richarlison Toledo Máximo
  • Fabio Cunha Coelho
  • Israel Martins Pereira
  • Wallace Luis de Lima

DOI:

https://doi.org/10.36557/2009-3578.2025v11n2p710-728

Keywords:

management, conilon coffee, agroecology

Abstract

Abstract - The aim of this work was to evaluate the morphological and agronomic characteristics of conilon coffee (Coffea canephora ) submitted to different management of green manure species. Coffee was intercropped with green manure species: pigeon pea (Cajanus cajan L.), jack bean (Canavalia ensiformis (L.) DC.), velvet bean (Mucuna aterrima (Piper et Tracy) Holland) and mexican sunflower (Tithonia diversifolia (Hemsl.) A.Gray), in both adjacent lines (100%) and only in the upper line (50%), and a control treatment (coffee in monocrop with conventional fertilization). The experimental unit consisted of a coffee plant, clonal variety "Incaper 8142" Conilon Vitória variety 12 V (precocious), with spacing of 2.30 x 2.60 m, with five replicates. We used as border a coffee plant between the experimental units. They were evaluated: length of the largest orthotropic branch (ALT); Diameter of orthotropic branches (ORD); Number of plagiotropic branches launched (NRP); Number of productive nodes of plagiotropic branches (NP); Liters of coffee harvested in natura (LTS); Kilograms of cherry coffee produced per plant (kg). The 50% management of pigeon pea was superior to conventional for most of the characteristics evaluated, so it can be recommended for the first year of transition.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Assis, R. L., Romeiro, A. R. (2004) Análise do processo de conversão de sistemas de produção de café convencional para orgânico: um estudo de caso. Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 21, p. 143-168.

Barrella, T. P. Manejo de espécies de leguminosas em cafezal sob cultivo orgânico. Viçosa – MG, Universidade Federal de Viçosa – UFV, 2010. 95p. Tese Doutorado.

BERGO, L. C. et al. Avaliação de espécies leguminosas na formação de cafezais no segmento da agricultura familiar no Acre. Acta Amazônica, Manaus, v. 36, n. 1, p. 19-24, mar. 2006.

Barros, U. V., Barbosa, C. M., Matiello, J. B., Santinato, R. (1999) Doses e modo de aplicação da palha de café e esterco de gado associado ao adubo químico, na formação e produção do cafeeiro na zona da mata. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, Franca. Rio de Janeiro: MAPA/ PROCAFÉ, v.25, p. 35-35.

Calegari, A. (1995) Leguminosas de verão para adubação verde no Paraná. Londrina: Instituto Agronômico do Paraná, 117 p. (Circular, 80).

Campanha, M. M, Santos, R.H.S., Freitas, G.B. (2004) Growth and yield of coffee plants in agroforetery and monoculture systems in Minas Gerais, Brazil. Agroforestry Systems, v.63, p.75-82.

Carelli, M. L. C.; Fahl, J. I.; Trivelin, P. C. O., Queiroz-Voltan, R. B. (1999) Carbon isotope discrimination and gas exchange in Coffea species grown under different irradiance regimes. Revista Brasileira de Fisiologia Vegetal, Brasília, v. 11, p. 63-68.

Coelho, R. A., Silva, G. T.A., Ricci, M. S. F., Resende, A. S. (2006) Efeito de leguminosas arbóreas na nutrição nitrogenada do cafeeiro (Coffea canephora Pierre ex Froehn) consorciado com bananeira em sistema orgânico de produção. Coffee Science, Lavras,1 (1): 21-27.

Crusciol, C. A. C.; Moro, E.; Eima, E. V.; Andreotti, M. Taxas de decomposição e de liberação de macronutrientes da palhada de aveia preta em plantio direto. Bragantia, Campinas, v. 67, p. 481-489, 2008.

Darolt, M. R. (2000). As dimensões da sustentabilidade: um estudo da agricultura orgânica na região metropolitana de Curitiba-PR. Tese (Doutorado em Meio Ambiente e Desenvolvimento) – Curitiba- PR, Universidade Federal do Paraná-UFP, 310f.

Embrapa. Centro Nacional de Pesquisa de Solos. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. Brasília: Embrapa Produção da Informação; Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 1999. 412p.

Encaper. Disponível em: & lt;incaper.es.gov.br/estimativadacafeiculturaem2016 />. Acesso em: 23 maio.2017.

Furtini Neto, A. E., Curi, N., Guimarães, P. T. G. (1995) Fontes de matéria orgânica e fertilização química na formação e produção de cafeeiro (Coffea arabica L.) em latossolo da região do cerrado. Ciência e Prática, Lavras, v. 19, p. 265-271.

Lunz, A.M.P. (2006) Crescimento e produtividade do cafeeiro sombreado e a pleno sol. Tese (Doutorado em Agronomia) – Piracicaba –SP, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, ESALQ – 94f.

Matiello, J. B. Santinato, R., Garcia, A. W. R., Almeida, S. R., Fernandes, D.R. (2005) Cultura do café do Brasil: novo manual de recomendação. Brasília: MAPA; Fundação Procafé, 434 p.

MALTA, M. R. et al. Produtividade de lavouras cafeeiras em conversão para o sistema de produção orgânico. Coffee Science, Lavras, v. 2, n. 2, p. 183-191, 2007.

Morais, H. (2003) Efeito do sombreamento de cafeeiros (Coffea arabica L.) com guandu (Cajanus cajan (L) Millsp.) No Norte do Paraná. Dissertação (Mestrado em Agronomia) – Londrina- PR, Universidade Estadual de Londrina. USL-118f.

Morais, H., Marur, C.J., Caramori, P.H., Koguishi, M.S., Gomes, J.C., Ribeiro, A.M.D. (2008) Floral buds development, flowering, photosynthesis and yield of coffee plants under shading conditions. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.43, p.465-472.

Paulo, E. M., Berton, R. S., Cavichioli, J. C., Bulisani, E. A., Kasai, F. S. (2006) Produtividade do cafeeiro Mundo Novo enxertado e submetido à adubação verde antes e após recepa da lavoura. Bragantia, Campinas, 65 (1):115-120.

PAULO, E.M.; BERTON, R.S.; CAVICHIOLI, J.C.; BULISANI, E.A.; KASAI, F.S. Produtividade do café apoatã em consórcio com leguminosas na região da Alta Paulista. Bragantia, Campinas, v.60, n.3, p.195-199, 2001.

Pezzopane, J. R. M. Marsettie, M. M S., Ferrari, W. R., Pezzopane, J. E. M. (2011) Alterações microclimáticas em cultivo de café conilon arborizado com coqueiro anão-verde. Revista Ciência Agronômica, Campinas, v. 42, p. 865-871.

PEZZOPANE, J. R. M., PEDRO JÚNIOR, M. J., GALLO, P. B. Caracterização microclimática em cultivo consorciado café/banana. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental (Online), v. 11, n. 03, p. 256-264, 2007.

Prefeitura Municipal De Alegre. Características Geográficas.http://alegre.es.gov.br/site/index.php/acidade/historia/caracteristicasgeograficas Acesso em: 13 de abril de 2017.

Prezotti, L. C.; Muner, L. H. Manual de recomendação de calagem e adubação para o Estado do Espírito Santo. 5ª aproximação. SEEA/INCAPER, 2008. p.115-125.

R Core Team (2016). R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. URL https://www.R-project.org/.

Ricci, M. S. F.; Costa, J. R.; Santos, V. L. S. (2007) Ocorrência de seca de ramos em cafeeiros cultivados no sistema orgânico em diferentes espaçamentos de plantio. Seropédica: Embrapa Agrobiologia. (Documentos, 244).

Rodríguez-López, N. F. Martins, P. C. C. Paulo, E.M. S, Morais, L. E. Pereira, L. F. (2014) Morphological and physiological acclimations of coffee seedlings to growth over a range of fixed or changing light supplies. Environmental and Experimental Botany, Paris, v. 102, p. 1-10.

Suárez De Castro, F., Montenegro, L., Aviles, P. C., Moreno, M., Bolaños, M. (1961) Efecto del sombrío en los primeros años de vida de un cafetal. Café, Turrialba, v. 3, p. 81-102.

THEODORO, V. C. A.; MENDES, A. N. G.; GUIMARÃES, R. J. Resposta de lavouras cafeeiras em transição agroecológica a diferentes manejos do solo. Coffee Science, Lavras, v. 4, n. 1, p. 56-66, 2009.

Published

2025-07-19

How to Cite

Jaeggi, M. E. P. da C., Máximo, R. T., Coelho, F. C., Pereira, I. M., & Lima, W. L. de. (2025). Performance of Coffea canephora intercropped with green manures in an agroecological transition area. INTERFERENCE: A JOURNAL OF AUDIO CULTURE, 11(2), 710–728. https://doi.org/10.36557/2009-3578.2025v11n2p710-728

Issue

Section

Original Article